17 Kasım 2009 Salı

YILDIZ DAĞLARI BİOSFER PROJESİ NEDİR ?!!!

(Yıldız Dağları Biosfer Projesi nedir?)

Yıllarca hep dikkatimizi maalesef Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya vermek zorunda kaldık. En son mayınlı araziler meselesini günlerce tartıştık medya da. Ama bugünlerde özellikle Trakya bizden ilgi bekliyor. Güneydoğu’daki mayınlı arazilerin ülke ekonomisine katkısını hesaplarken Avrupa Birliği Sınır Ötesi İşbirliği çerçevesinde Trakya’da yürütülen Yıldız Dağları Biosfer Proje, “Bölge AB ile Ortak” mı yönetilecek sorusunu akıllara getiriyor.

Yıldız Dağları Trakya’nın Karadeniz kıyılarına paralel Bulgaristan’dan İstanbul’a kadar 300 km’lik bir silsileden oluşmaktadır. En yüksek noktası 1031 metrelik Mahya Dağı zirvesidir. “Yıldız” ya da “Istranca Dağları” dediğimiz dağların Bulgaristan’daki adı “Strandzha”.

Ekolojik Turizmin Geliştirilmesi adı altında yeni bir AB projesi ve fonlarıyla Trakya karşı karşıya kalıyor. Özellikle AB ’nin “Trakya AB sınırları içerisinde kalmalı” söylemleriyle birlikte projeyi okuyunca tüylerimiz diken diken oluyor.

Tabii projeyi destekleyenler var. Destekleyenler de özellikle orman köylüsüne ve çevreye çok faydalı olacağını iddia ediyorlar. Yıldız Dağları Biosfer Projesine göre bölge AB Projesi ile ortak yönetilecek ve köylü de kalkınacak. Nasıl mı?

Yıldız Dağları’nda ortak strateji, ortak
inisiyatif ile...

Yani Yıldız Dağları’ndaki doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kalkınması sınır ötesi işbirliği çerçevesinde gerçekleşecekmiş.

Bulgaristan Stranca doğal parkı Türkiye topraklarına doğru genişletilecek, asıl proje yürütücüsü Bulgaristan Stranca Parkı Müdürlüğü olacakmış .Türkiye Bulgaristan arasındaki işbirliği protokolü tam metninde de sınır-ötesi yönetim mekanizmalarının mükemmelleştirilmesi hedefi konuluyor. 2.050 milyon avroluk bütçesi olan projeye Türkiye %25 katkı koyacak. Ee sonrası... Bizim yetkililer bir de yöre halkını uyarıyor. “Sakın bu projeden çekinmeyin!”. Yöre halkı ise Türk Milletine özgü bir hissiyatla bu projeye soğuk bakıyor. Ama derdini anlatacak bir yer bulamıyor.

Şimdi bir taraftan mayınları temizleyelim ama bunları yabancı bir şirket değil yerliler yapsın diyoruz. Bir taraftan Bulgaristan istiyor diye Istranca Dağlarını AB Projesine açıyoruz. Yani kendi ellerimizle Trakya’ya mayın döşüyoruz. Hem de ne mayın. 50 yıl sonra söküp atalım desek mayını ektiğimiz toprağı bulamayacağız...

Hiç yorum yok: